Dar există și excepții notabile. Excepția de azi – zoso.

DEX zice așa: Orgoliu = Părere foarte bună, adesea exagerată și nejustificată despre sine însuși, despre valoarea și importanța sa socială; îngâmfare, vanitate, suficiență, trufie.

Orgoliosul nu va recunoaște în ruptul capului că a greșit. Deși, fie vorba între noi, mie îmi inspira mai multă încredere cineva care te poate privi în ochi și spune: ”uite, aici nu e cum ziceam eu, asta e, mai greșește omul”. Nu-ți cad galoanele dacă zici chestia asta. Și nici nu vei fi desconsiderat dacă o vei face, măcar din când în când.

Dacă orgoliosului îi atragi agenția că a greșit va deveni agresiv. Te va ataca pe tine în loc să-și apere poziția. Va recurge și la manevre murdare (de exemplu, ar putea încerca să te discrediteze). Va apela la tehnica denumită ”straw man” (nu o să o explic ca să nu divaghez – google știe despre ce e vorba). Va deturna subiectul discuției. În ultimă instanță va ignora complet motivele reale ale problemei, mergând pe ideea ”las’ că știu eu mai bine”. Și dacă poate (și uneori poate) va elimina cu dragă inimă și fără nici o remușcare persoanele sau textele scrise de persoanele respective (e-mail-uri, rapoarte, comentarii pe blog, etc) din care rezultă că a greșit.

Întotdeauna e vina altcuiva. Orgoliosul este perfect și va recurge la orice mijloace pentru a-ți dovedi asta. Și chiar și atunci cand nu poate, renunță cu o formulare care atestă superioritatea lui față de tine. Ceva de genul „Da, aș putea, dar nu merita să-mi irosesc timpul cu tine.”

Mândria și orgoliul sunt deseori folosite ca sinonime, dar în realitate nu sunt. Mândria este sinonimă cu demnitatea și ține mai degrabă de părerea ta despre tine însuți; orgoliul e legat de modul în care vrei să fii văzut de ceilalți. Mândria este o calitate; orgoliul un defect.

Iar în DEX, lângă definiția cuvântului Orgoliu e o poză. A lui zoso. Categoric, zoso nu e prost. E doar orgolios până în vârful unghiilor. În cazul concret din link, SP1 i-a dat o eroare de checksum la download. Poate e internetul lui, poate e windowsul, poate n-are spațiu pe partiția aia, cauzele posibile sunt multiple. Dar nuuuu, nu e vina lui. E vina MS. Nu conteaza că restul lumii l-a instalat fără probleme; dacă n-a putut EL să-l instaleze ĂIA sunt proști.

Zoso, tu nu ești prost. Ești doar de o infatuare cruntă. Și lipsit complet de principii morale, DACĂ acestea contravin interesului tău personal și de moment.

P.S. Citește ”Mândrie și prejudecată”. Îți va prinde bine.