Cine e?

Yogendra Singh Yadav a făcut parte din batalionul de grenadieri indieni în timpul războiului cu Pakistanul, în 1999. Misiunea lor a fost să urce pe ”Tiger Hill” (care e ditamai muntele, nu un deal, așa cum îi zice numele) și să neutralizeze trei buncăre inamice aflate în vârf. Printre altele, asta însemna și să escaladeze un perete vertical acoperit cu gheață.

Pentru că nu au vrut să urce cu pioleți, câte unul o dată, s-au gândit să trimită un singur tip sus și apoi ăla să le arunce frânghiile. Yadav s-a oferit voluntar.

Tiger Hill. Un deal obișnuit, huh? Are 5.500 de metri.

Când era pe la jumătatea ascensiunii l-au văzut pakistanezii de pe un vârf alăturat și au început să tragă în el cu un RPG (da, chestia aia care distruge tancuri) și cu multe multe multe arme automate. Toată lumea trăgea la țintă. Jumătate din plutonul lui Yadav a fost ucisă, iar cealaltă jumătate s-a împrăștiat dezorganizată. Yadav a continuat să urce peretele ăla în ciuda faptului că fusese împușcat în trei locuri.

Când a ajuns sus unul dintre buncărele vizate a deschis focul cu arme automate. Yadav a alergat spre ploaia de gloanțe și a aruncat o grenadă ucigându-i pe toți dinăuntru. Al doilea buncăr a căpătat vizibilitate asupra lui Yadav și a deschis și el focul, așa ca Yadav a luat-o la fugă spre ei, fiind lovit de gloanțe în timp ce alerga, s-a năpustit înăuntru și i-a ucis pe cei patru soldați din buncăr cu mâinile goale.

Între timp restul plutonului ajunsese sus și se uitau la el: ”Dude, holy shit!!!”. Apoi au cucerit împreună cel de-al treilea buncăr.

Pentru faptele lui de bravură Yadav a primit medalia Param Vir Chakra, cea mai înaltă distincție militară indiană. Spre deosebire de Medal of Honor, Param Vir Chakra este acordată pentru ”sacrificiul extrem, dincolo de datorie și care în mod normal este considerat imposibil.” Exact, trebuie să fii un fel de Superman doar pentru a fi luat în considerare pentru această medalie.

Probabil că medalia arată cam așa. Două ouțe de oțel.

Param Vir Chakra a fost acordată de doar 21 de ori până acum și jumătate din cei care au primit-o au murit câștigând-o. Inițial s-a crezut că Yadav a murit și el în acțiune dar s-a dovedit a fi doar o confuzie. Și asta pentru ca nu și-au închipuit că cineva poate supraviețui cu un picior rupt, un braț zdrobit și 15 gloanțe înfipte în el.

Varianta de la Hollywood

John McClane (Bruce Willis) în Die Hard:

De ce nu se poate compara

McClane are și el mult tupeu; urcă prin puțul ascensorului, ucide teroriști cu mâinile goale, etc, cam ca Yadav, cu excepția faptului că Yadav a încasat în 10 minute mai multe gloanțe decât McClane în toată seria, și nici măcar n-a încetinit. 🙂 În plus, Yadav avea doar 19 ani! Vi-l puteți închipui pe adolescentul Bruce Willis strigând „yippee ki-yay, motherfucker!”?

Exact. Nu.