Simo Hayha

Simo Hayha se plictisea de moarte în Finlanda. Fusese în armată (1 an – termenul obligatoriu) apoi s-a făcut fermier. Dar când Uniunea Sovietică a invadat Finlanda în 1939 Simo s-a gândit că e momentul să-și ajute țara.

Fiindcă marea majoritate a luptelor se duceau în pădure, Simo s-a gândit că cea mai bună metodă să-i oprească pe ruși e să-și ia pușca, ceva de mâncare și să stea toată ziua ascuns în copac și să ia rușii la țintă. În 2 metri de zăpadă. La -30 de grade. 🙂

Îl vedeți pe Hayha? Mdap. Nici rușii nu-l vedeau.

Când rușii au aflat că toți ăia de muriseră împușcați (câteva zeci) fuseseră executați de un singur om cu o pușcă, s-au cam kkt pe ei de frică.

I-au dat lui Hayha supra-numele de ”Moartea Albă” din cauza costumului său de camuflaj și au organizat expediții serioase de search & destroy, ca să scape de el.

Au început prin a trimite o grupă de 30 de oameni să-l găsească și să-l ucidă pe Hayha. Ei bine, Hayha i-a curățat pe toți. Apoi au trimis o grupă de counter-snipers (lunetiști care sunt specializați în eliminarea altor lunetiști). Hayha i-a curățat și pe ăștia.

În ceva mai mult de trei luni Hayha a ucis 542 de ruși cu pușca și încă vreo 150 cu SMG-ul. În total 705. Cam 7 pe zi în medie, cu recordul de 25 într-una din zile. Iarna, când lumina durează doar 5 ore.

Pentru că rușii erau ori morți, ori prea speriați ca să se ducă să-l caute, armata rusă a luat decizia să bombardeze toată zona în care presupuneau că se ascunde Hayha. Presupunerea s-a dovedit corectă; Hayha era acolo dar a scăpat miraculos, cu hainele zdrențe de la schije, dar neatins, pentru că el e Moartea Albă, la naiba, nu v-am spus?

Într-un târziu, pe 6 martie 1940, un rus norocos l-a împușcat pe Hayha în cap cu un glonț exploziv. Când s-au dus să-l ia și să-l aducă la bază, l-au găsit ”cu jumătate de cap lipsă”. Moartea Albă fusese în sfârșit oprită…

… pentru o săptămână. În ciuda faptului că fusese împușcat în cap, era viu bine-mersi și și-a recăpătat cunoștința pe 13 martie, ziua în care războiul s-a încheiat.

A murit in 2002, la respectabila varsta de 96 de ani. 🙂

Echivalentul de la Hollywood:

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg), în filmul Shooter:

În Shooter Mark Wahlberg joacă rolul unui singuratic, fost lunetist bântuit de fantomele trecutului. Bob Lee este căutat de FBI care vrea să știe dacă (ipotetic) ar vrea să-l ucidă pe președinte, să zicem, cum ar face-o? Cei de la FBI zic că Bob Lee este ”cel mai bun” fiindcă după ani de antrenament de tras la distanțe mari el ucisese 70 de oameni în deșert cu asta:

De ce nu se poate face comparație între ei:

Pe lângă faptul evident că Hayha a împușcat de 10 ori mai mulți, având în spate doar antrenamente militare de bază, el a făcut-o în pădure, la -30 de grade. Și a făcut-o cu asta: